Hoe werkt het riool in Amsterdam?
In Amsterdam werken de riolen op verschillende manieren. In de oude wijken ligt namelijk nog een ander rioolstelsel dan in de nieuwbouwwijken. Lees hier hoe Amsterdamse riolen werken en bepaal naar aanleiding van het filmpje met wat voor riool u te maken heeft.
Nieuwe Wijken: Regenwater en Afvalwater Gescheiden
In de nieuwe delen van Amsterdam is een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Dit houdt in dat regenwater apart van afvalwater wordt afgevoerd. Het regenwater wordt rechtstreeks naar een rivier, kanaal of vijver (oppervlaktewater) geleid. Afvalwater, zoals het water uit toiletten en douches, wordt eerst gezuiverd voordat het in het oppervlaktewater terechtkomt.
Oude Wijken: Regenwater en Afvalwater Samengevoegd
In de oudere wijken komt zowel regenwater als afvalwater in hetzelfde riool terecht. Bij normaal weer en gemiddelde regenval wordt dit water naar een rioolgemaal gepompt. Dit gemaal stuurt het vervuilde water door naar de waterzuiveringsinstallatie, waar het wordt gereinigd voordat het schone water in een rivier of kanaal (oppervlaktewater) wordt geloosd.
Tijdens hevige regenbuien kan het riool de grote hoeveelheid water niet altijd direct verwerken, wat ongeveer vier keer per jaar gebeurt. In dat geval wordt het overtollige water tijdelijk opgeslagen in grote opvangbakken. Het meeste vuil zakt in deze bakken naar de bodem. Wanneer zo'n bak vol raakt, stroomt het overtollige water in de grachten.
Zodra het riool voldoende is geleegd, wordt het water uit de opvangbakken naar de zuiveringsinstallatie gepompt. Het verzamelde water en vuil worden dan alsnog gezuiverd, en de bakken zijn klaar om opnieuw water op te vangen bij de volgende regenbui.
Andere tips die je niet wil laten liggen
Hoe voorkom ik verstoppingen in de keukenafvoer? Hoe ontstop ik mijn wastafel? Wat te doen bij een verstopte douche? Lees hier hoe u deze problemen zelf kunt oplossen en voorkomen.
Geen antwoord op uw vraag?
Vragen over onze diensten? Of hoe u zelf problemen kunt oplossen? U vindt uw antwoorden in onze veelgestelde vragen.
Kennis binnen handbereik
Hoog water? Verstopping? Wist u dat die problemen vaak makkelijk zelf op te lossen zijn? Lees onze tips & tricks in onze kennisbank.